Deň zdravej výživy

16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy na pamiatku založenia Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstva (FAO) v roku 1945. U nás na škole sme si tento deň pripomenuli už 9. októbra.

deň zdravej výživy

Výživa je významným faktorom životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen pokrytie základných nárokov na energiu a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca. Aj takéto informácie podali zástupkyne Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ing. Kristína Jančichová a Bc. Tereza Tomová žiakom našej školy počas krátkeho podujatia na podporu zdravého stravovania.

Po ich úvodných slovách už nič nebránilo v ochutnávaní zdravých potravín od sponzorov – výrobcov z regiónu. Deti si pochutili na pohánkovej kaši s ovocím, pohánkových palacinkách s ovocím, na syre a syrových výrobkoch. Veľký záujem bol o chutné mlieko, z ktorého sme pripravili kakao. K nemu dobre padla vianočka alebo ľahučký chlebík a chutný závin. Na odbyt išli aj biely jogurt, jablková šťava a krásne do červena sfarbené jabĺčka.

„Dnešné podujatie sme vymysleli nielen kvôli obdivu a veľkej úcte k ľuďom, ktorí sa aj v súčasnej náročnej dobe venujú rastlinnej aj živočíšnej výrobe, ale hlavne sme chceli našim žiakom ukázať, že aj v našom regióne takéto výrobky dostaneme a ich kúpou by sme regionálnych výrobcov mali podporovať,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa školy Ing. Eva Vyskočilová. Aj v okolí Partizánskeho pracujú ľudia a podniky, ktoré dokážu vyprodukovať kvalitné a zdravé potraviny. Za podporu Svetového dňa zdravej výživy na našej škole ďakujeme Farme u Ďurkových, Pekárni Pažiť a Poľnohospodárskemu družstvu podielnikov Veľké Uherce, Bioplant-u Ostratice a pani Slávke Súlovskej.

Podujatie, aké spravilo gymnázium, hodnotím veľmi pozitívne, lebo dnešné deti sa často stravujú v bufetoch, jedia balené a konzervované jedlá obsahujúce veľa umelých látok, sladidiel a myslím si, že zavádzanie či už mliečnych výrobkov, alebo ovocia na desiatu je veľmi dobré,“ pochválila školskú aktivitu Kristína Jančichová, bývalá žiačka Gymnázia Partizánske.

deň zdravej výživy

A ako sa vlastne stravujú naši žiaci? Samozrejme, je to veľmi individuálne. Niekto dbá na zdravé stravovanie viac, iný menej. Štvrtákovi osemročného gymnázia Tomášovi Smatanovi sa podujatie páčilo: „Je tu veľa jedla a viem sa dobre a zdravo napapať. Ale aj v bežný deň sa snažím vyhýbať sa stravovaniu vo fastfoodoch. Pravidelne doma raňajkujem, stravujem sa 5 alebo viackrát denne. Aktívne hrávam hokej a aj tréneri nám prízvukujú zdravú a pravidelnú stravu.“ Druháčka štvorročného gymnázia Petra Zubčáková sa však priznala: „Môj jedálniček je na veľmi zlej úrovni. Myslím si, že jem veľa nezdravých jedál za deň. Je to kvôli nedostatku času, neviem si nájsť čas v pokoji sa najesť. Napríklad ani neraňajkujem, čo je veľmi veľká chyba, ale keby som vstala o pár minút skôr a pripravila si niečo zdravé, mala by som viac energie.“  A jedným dychom dodala: „Je to celkom fajn ukázať nám, mladým, ako by sme sa mohli lepšie stravovať a celkovo zlepšiť náš životný štýl, pretože veľmi záleží na tom, čo, kedy a ako často jeme. Potom máme aj viac energie, môžeme sa ľahšie sústrediť na školu, povinnosti a učenie.“

deň zdravej výživy

Návšteva zástupcov SPU Nitra však mala aj iný cieľ. Viacero žiakov našej školy bude so súhlasom rodičov zapojených do výskumu, na ktorom pracuje Ing. Kristína Jančichová. U detí budeme zisťovať niektoré antropometrické ukazovatele a pomocou dotazníkov zisťovať spôsob ich stravovania. Budeme hodnotiť ich kondíciu pomocou záťažových testov a  potom štatisticky zistíme prítomnosť niektorých vzťahov a súvislostí. Na základe toho budeme vytvárať nové odporúčania ako upraviť stravovanie a odporúčané dávky pre deti, akým spôsobom je potrebné upraviť potravinovú pyramídu a podobne. Odporúčania sa netýkajú len samotných respondentov, ale budú adresované aj Ministerstvu zdravotníctva SR a Európskej únii, nakoľko moja dizertačná práca je súčasťou viacerých projektov pod záštitou týchto inštitúcií.“

Obezita detí a ich celkový zdravotný stav je často opakovanou témou. Sme veľmi radi, že Gymnázium Partizánske dostalo ponuku zapojiť sa do prieskumu. „Ak rodičia dali súhlas, študentky SPU Nitra zmerajú u detí základné antropometrické údaje a zhodnotia celkovo zdravotný stav generácie príslušných ročníkov.Toto meranie nebude len jednorazovou záležitosťou, ale keďže projekt trvá 3-4 roky, je záujem pokračovať a následne zistiť kondíciu detí aj v nasledujúcich školských rokoch,“ povedala na záver zástupkyňa riaditeľa Eva Vyskočilová.

Text a foto: Martin Znášik
Gymnázium Partizánske

 


Fotogaléria