Deň zdravej výživy
16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy na pamiatku založenia Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstva (FAO) v roku 1945. U nás na škole sme si tento deň pripomenuli už 9. októbra.
Výživa je významným faktorom životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen pokrytie základných nárokov na energiu a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca. Aj takéto informácie podali zástupkyne Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ing. Kristína Jančichová a Bc. Tereza Tomová žiakom našej školy počas krátkeho podujatia na podporu zdravého stravovania.
Po ich úvodných slovách už nič nebránilo v ochutnávaní zdravých potravín od sponzorov – výrobcov z regiónu. Deti si pochutili na pohánkovej kaši s ovocím, pohánkových palacinkách s ovocím, na syre a syrových výrobkoch. Veľký záujem bol o chutné mlieko, z ktorého sme pripravili kakao. K nemu dobre padla vianočka alebo ľahučký chlebík a chutný závin. Na odbyt išli aj biely jogurt, jablková šťava a krásne do červena sfarbené jabĺčka.
„Dnešné podujatie sme vymysleli nielen kvôli obdivu a veľkej úcte k ľuďom, ktorí sa aj v súčasnej náročnej dobe venujú rastlinnej aj živočíšnej výrobe, ale hlavne sme chceli našim žiakom ukázať, že aj v našom regióne takéto výrobky dostaneme a ich kúpou by sme regionálnych výrobcov mali podporovať,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa školy Ing. Eva Vyskočilová. Aj v okolí Partizánskeho pracujú ľudia a podniky, ktoré dokážu vyprodukovať kvalitné a zdravé potraviny. Za podporu Svetového dňa zdravej výživy na našej škole ďakujeme Farme u Ďurkových, Pekárni Pažiť a Poľnohospodárskemu družstvu podielnikov Veľké Uherce, Bioplant-u Ostratice a pani Slávke Súlovskej.
„Podujatie, aké spravilo gymnázium, hodnotím veľmi pozitívne, lebo dnešné deti sa často stravujú v bufetoch, jedia balené a konzervované jedlá obsahujúce veľa umelých látok, sladidiel a myslím si, že zavádzanie či už mliečnych výrobkov, alebo ovocia na desiatu je veľmi dobré,“ pochválila školskú aktivitu Kristína Jančichová, bývalá žiačka Gymnázia Partizánske.
A ako sa vlastne stravujú naši žiaci? Samozrejme, je to veľmi individuálne. Niekto dbá na zdravé stravovanie viac, iný menej. Štvrtákovi osemročného gymnázia Tomášovi Smatanovi sa podujatie páčilo: „Je tu veľa jedla a viem sa dobre a zdravo napapať. Ale aj v bežný deň sa snažím vyhýbať sa stravovaniu vo fastfoodoch. Pravidelne doma raňajkujem, stravujem sa 5 alebo viackrát denne. Aktívne hrávam hokej a aj tréneri nám prízvukujú zdravú a pravidelnú stravu.“ Druháčka štvorročného gymnázia Petra Zubčáková sa však priznala: „Môj jedálniček je na veľmi zlej úrovni. Myslím si, že jem veľa nezdravých jedál za deň. Je to kvôli nedostatku času, neviem si nájsť čas v pokoji sa najesť. Napríklad ani neraňajkujem, čo je veľmi veľká chyba, ale keby som vstala o pár minút skôr a pripravila si niečo zdravé, mala by som viac energie.“ A jedným dychom dodala: „Je to celkom fajn ukázať nám, mladým, ako by sme sa mohli lepšie stravovať a celkovo zlepšiť náš životný štýl, pretože veľmi záleží na tom, čo, kedy a ako často jeme. Potom máme aj viac energie, môžeme sa ľahšie sústrediť na školu, povinnosti a učenie.“
Návšteva zástupcov SPU Nitra však mala aj iný cieľ. Viacero žiakov našej školy bude so súhlasom rodičov zapojených do výskumu, na ktorom pracuje Ing. Kristína Jančichová. „U detí budeme zisťovať niektoré antropometrické ukazovatele a pomocou dotazníkov zisťovať spôsob ich stravovania. Budeme hodnotiť ich kondíciu pomocou záťažových testov a potom štatisticky zistíme prítomnosť niektorých vzťahov a súvislostí. Na základe toho budeme vytvárať nové odporúčania ako upraviť stravovanie a odporúčané dávky pre deti, akým spôsobom je potrebné upraviť potravinovú pyramídu a podobne. Odporúčania sa netýkajú len samotných respondentov, ale budú adresované aj Ministerstvu zdravotníctva SR a Európskej únii, nakoľko moja dizertačná práca je súčasťou viacerých projektov pod záštitou týchto inštitúcií.“
Obezita detí a ich celkový zdravotný stav je často opakovanou témou. Sme veľmi radi, že Gymnázium Partizánske dostalo ponuku zapojiť sa do prieskumu. „Ak rodičia dali súhlas, študentky SPU Nitra zmerajú u detí základné antropometrické údaje a zhodnotia celkovo zdravotný stav generácie príslušných ročníkov.Toto meranie nebude len jednorazovou záležitosťou, ale keďže projekt trvá 3-4 roky, je záujem pokračovať a následne zistiť kondíciu detí aj v nasledujúcich školských rokoch,“ povedala na záver zástupkyňa riaditeľa Eva Vyskočilová.
Text a foto: Martin Znášik
Gymnázium Partizánske
Fotogaléria




















